Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η επιβολή της θανατικής ποινής είναι ένα θέμα που έρχεται, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα προκαλεί μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ εκείνων που επιθυμούν την επιβολή της και εκείνων που είναι φανατικοί πολέμιοί της.
ΟΡΙΣΜΟΣ
Ποινή είναι η τιμωρία που επιβάλλεται από τη πολιτεία με δικαστική απόφαση σε κάποιον για ένα έγκλημα που έκανε.
Θανατική ποινή (τουφεκισμός, αγχόνη, λαιμητόμος, ηλεκτρική καρέκλα, θάλαμος αερίων) επιβάλλεται σ΄ορισμένες περιπτώσεις κακουργημάτων.
ΣΚΟΠΟΣ
Η ποινή αποσκοπεί στην ανταπόδοση, στην εξιλέωση, στη προστασία της κοινωνίας, στον εκφοβισμό των άλλων κακοποιών, στο περιορισμό των κακών πράξεων, στην ηθική εξυγίανση της κοινωνίας, στο σωφρονισμό του δράστη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ
α. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί τη ζωή του ανθρώπου, εκτός από την υπέρτατη δύναμη που την έδωσε. Η ζωή θεωρείται ιερή και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Η αφαίρεσή της αποτελεί προσβολή και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η γνώμη που δέχεται το σύστημα της ταυτοπάθειας " όφθαλμόν ἀντἰ όφθαλμοῦ " χαρακτηρίζεται το λιγότερο... απάνθρωπη.
β. Αποτελεί πράξη που αποκτηνώνει τον άνθρωπο και παραπέμπει σε ενέργειες λαών που βρίσκονται σε ημιάγρια κατάσταση.
γ. Η επιβολή της ελάχιστα συντελεί στην αποτροπή διάπραξης εγκληματικών πράξεων.
δ. Η εξόντωση του εγκληματία καταργεί την ουσία της επιβολής των ποινών, που είναι ο σωφρονισμός του παρανομούντος.
ε. Με την επιβολή της δε θεραπεύεται ο πόνος των συγγενών του θύματος, απλώς προκαλείται κάποια παρωδική ελάφρυνση.
στ.Υπάρχει πάντοτε η περίπτωση της δικαστικής πλάνης ἠ των "στημένων δικών" σε καθεστώτα και χώρες που δε φημίζονται για τη δημοκρατία τους. Σ΄ αυτή τη περίπτωση είναι αδύνατη η επανόρθωση της αδικίας.
ζ. Με την πρόοδο και εξέλιξη του πολιτισμού η ποινή του θανάτου γίνεται όλο και πιο απεχθής. Είναι ηθικό στίγμα, κορυφαία βαρβαρότητα.
η. Η θανατική ποινή είναι ποινή απόλυτη, που δεν επιδέχεται διαβάθμιση, προσόν που πρέπει να έχει κάθε ποινή.
θ. Αν καταργηθεί η ποινή του θανάτου, μπορεί να προστατευθεί η κοινωνία αποτελεσματικά μ΄ άλλες ποινές, όπως τα ισόβια δεσμά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ
α. Με την ατιμωρησία ή τη μικρή τιμωρία θα έχουμε έξαρση του εγκλήματος.
β. Η γενική πρόληψη του εγκλήματος εξασφαλίζεται καλύτερα με τη διατήρηση της θανατικής ποινής, πιστεύουν πολλά ανατολικά κράτη της Ευρώπης, όπως και η Ισπανία. Στην Αγγλία και Γαλλία, που καταργήθηκε η θανατική ποινή, αποδίδουν την αύξηση της εγκληματικότητας σ΄αυτήν την κατάργηση και συζητιέται η επαναφορά της, τουλάχιστον, για ορισμένα εγκλήματα.
γ. Το κράτος με την επιβολή της φανερώνει πόσο μεγάλη αξία έχει η ανθρώπινη ζωή (φόνος) ή ύψιστα αγαθά της πολιτείας (εσχάτη προδοσία). Αυτά τα προστατεύει από τον εγκληματία.
δ. Με την επιβολή της η Πολιτεία δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την προστασία των πολιτών.
ε. Με τη θανάτωση του εγκληματία θα προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο, γιατί θα επιδράσει αποτρεπτικά στη διάπραξη παρόμοιων εγκλημάτων.
στ. Αποτελεί πράξη δικαιοσύνης και ικανοποιείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα και ιδιαίτερα ικανοποιούνται οι συγγενείς του θύματος.
ζ. Εκμηδενίζεται ο κίνδυνος διάπραξης και άλλων εγκλημάτων σε περίπτωση δραπέτευσης του δράστη.
η. Επιβαρύνεται υπερβολικά το κράτος για την ασφαλή φύλαξη επικίνδυνων εγκληματιών, διότι υπάρχει κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων εντός της φυλακής εις βάρος άλλων κρατουμένων.
θ. Η ωραιότερη λειτουργία της ανθρωπότητας είναι η απόδοση δικαιοσύνης, τονίζει ο Βολταίρος. Ο ίδιος ο Χριστιανισμός απειλεί με "πυρ στο εξώτερον"τους αμαρτωλούς.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Ο επίλογος της θανατικής ποινής γράφτηκε στη χώρα μας στις 24 Αυγούστου 1972, στην Κρήτη. Στις 05.51 π.μ. εκτελέστηκε ο 27χρονος Βασίλειος Λυμπέρης, ενώ ο συνεργός Παύλος Αγγελόπουλος, λόγω των 18χρόνων του δεν εκτελέστηκε.Ο Λυμπέρης μαζί με τον συνεργό του έκαψε ζωντανούς με πετρέλαιο τη γυναίκα του (ήταν διαζευγμένος), τη πεθερά του καθώς και τα δυο του παιδιά (κορίτσι δύο ετών-αγόρι ενός έτους), επειδή ζητούσε χρήματα από τη πεθερά του για αγορά ναρκωτικών και εκείνη δεν του έδινε.
Η θανατική ποινή κατάργηθηκε επίσημα με νομοθεσία το 1993.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ο εγκληματίας γ ί ν ε τ α ι ...δεν γ ε ν ν ι έ τ α ι. Γι΄ αυτό η κοινωνία έχει χρέος με την ανάλογη αγωγή και μόρφωση των μελών της να τα αποτρέψει από το έγκλημα.Η καλύτερη πρόληψη του εγκλήματος και η προστασία της κοινωνίας επιτυγχάνονται με την καλλιέργεια της συνείδησης και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ας θυμηθούμε τα λόγια του Β. Ουγκώ " όπου ανοίγει ένα σχολείο, εκεί κλείνει μια φυλακή". Ο σωφρονισμός του δράστη θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από την βάρβαρη ενέργεια της θανατικής καταδίκης.