Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΘΕΜΑ " Η επίσκεψη στα ελληνικά μουσεία σημαίνει για όλους τους σύγχρονους ανθρώπους μια άμεση και ποθητή γνωριμία με τα αρχέτυπα του πολιτισμού μας , μια συνομιλία θερμή με τις πνευματικές μορφές που μας γαλούχησαν , ένα άγγιγμα της γενέθλιας γης , όπου βυθίζονται οι ρίζες μας και απ΄ όπου αντλούμε ακόμα ζωτικούς χυμούς " . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . " Γιατί γνωρίσαμε τόσο πολύ τούτη τη μοίρα μας στριφογυρίζοντας μέσα σε σπασμένες πέτρες , τρεις ή έξι χιλιάδες χρόνια " .
ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ
Η ελληνική παράδοση , όπως είναι γνωστό , είναι πολύ πλούσια σε έργα τέχνης , όπλα και εργαλεία . Όλα αυτά που αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός λαμπρού πολιτισμού μπορεί να τα θαυμάσει κανείς στα ελληνικά μουσεία και , δυστυχώς , πολλά απ΄ αυτά και στα ξένα . Το μουσείο , δηλαδή , είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο στεγάζονται αρχαιολογικά ευρήματα , ένας ολόκληρος αρχαίος πολιτισμός . Έτσι , το μουσείο είναι ένα απ΄ τα μέσα όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει την παράδοση του .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών που εκφράζουν τη συλλογική ζωή μιας ανθρώπινης ομάδας , το σύνολο των υλικών , πνευματικών , ηθικών και κοινωνικών πλευρών της ζωής αυτής . ( LUCIEN FEBVRE ) .
Ποιά συναισθήματα και τί σκέψη δημιουργεί σ΄ εσάς η επίσκεψη στα μουσεία μας ; Η επίσκεψη ενός έλληνα σε κάποιο ελληνικό μουσείο ή οπουδήποτε υπάρχουν αρχαία ελληνικά ευρήματα , προκαλεί σ΄ συτόν πολλά και ποικίλα συναισθήματα . Καταρχήν , του προκαλεί το συναίσθημα της χαράς και της υπερηφάνειας που κατάγεται απ΄ αυτόν τον πολιτισμό , ο οποίος έδωσε τα " φώτα " και αποτέλεσε τη βάση πολλών άλλων πολιτισμών . Από την Ελλάδα δόθηκαν οι βάσεις πολλών επιστημών , όπως της Ιατρικής και της Φιλολογίας . Τα έργα τέχνης αποτελούν σήμερα πηγή έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών . Παρατηρείται , γενικά , ότι όλοι θαυμάζουν αυτόν τον μυθικό πολιτισμό και προσπαθούν με δόλιους τρόπους να καπηλευτούν τα έργα και την ιστορία του . Όμως , η υπερηφάνεια των Ελλήνων είναι το μόνο τους " όπλο " και το πιο ισχυρό για την προστασία αυτού του πολιτιστικού θησαυρού από τους αρχαιοκάπηλους .
Τί έχουν να προβάλλουν τα μουσεία στην παγκόσμια κοινότητα ;
Τα ελληνικά μουσεία έχουν να προβάλλουν ένα μοναδικό και ανεκτίμητο θησαυρό . Αποτελούν ζωντανή απόδειξη για την ύπαρξη ενός μυθικού και λαμπρού πολιτισμού , απ΄ όπου αναστηλώθηκαν άλλοι πολιτισμοί . Τα έργα τέχνης που στεγάζονται μέσα σ΄ αυτά αποτελούν απόδειξη της σοφίας και της δημοκρατικότητας του λαού αυτού .
Με δεδομένα τα εθνικά μας προβλήματα , ποιά στάση πρέπει να κρατήσει ο έλληνας και ειδικά ο νεοέλληνας ;
α. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ : Μέσα απο μια συνειρμική διδασκαλία της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής ιστορίας να καλλιεργήσει στους μαθητές ένα υγιές εθνικό φρόνημα , ειδικό μάθημα που διδάσκει την ελληνική παράδοση με τη μορφή του γόνιμου ιστορισμού . Σ΄ αυτό θα περιλαμβάνονταν η εκμάθηση δημοτικών χορών και μουσικών οργάνων , η ετυμολογική σύνδεση της νέας με την αρχαία ελληνική , η ενίσχυση των γεωγραφικών ερευνών από μαθητές . β. Μ.Μ.Ε. : Να μην εξωραϊζουν τα δυτικά μοντέλα και να προβάλλουν αντίστοιχα μέσα από μια διαφημιστική εκστρατεία , την αγορά ελληνικών προϊόντων για την ενίσχυση της εθνικής μας οικονομίας . Τα ειδησειογραφικά πρακτορεία καλούνται να αναλάβουν την προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και να πείσουν την διεθνή κοινή γνώμη για το ότι η γνησιότητα και η αυτοχθονία του ελληνικού κόσμου δεν είναι ούτε αμφισβητίσιμη ούτε διαπραγματεύσιμη . γ. ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ , ΚΟΜΜΑΤΑ: Ενίσχυση των διπλωματικών δραστηριοτήτων μας με όλους τους γείτονες λαούς ( Πρωτόκολλο Φιλίας και συνεργασίας ως δείγματα καλής γειτνίασης ΄π.χ. ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια της Ελλάδας στην Αλβανία) . Ενότητα των κομμάτων για σταθερή πολιτική και για άσκηση πίεσης στους ετέρους της ΕΟΚ , προκειμένου να τους πείσουμε ότι τα Σκόπια επιμένουν να σφετεριστούν τον γεωγραφικό όρο '' Μακεδονία ¨ και να οικειοποιηθούν ταυτόχρονα και τον εθνολογικό ιστορικό όρο " Μακεδονία " πλαστογραφόντας την ιστορία . Το κράτος πρέπει να δώσει κονδύλια για αρχαιολογικές έρευνες , για την ίδρυση νέων μουσείων και να θέσει αυστηρή νομοθεσία για την αρχαιοκαπηλία .
" Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν , σβήνει κανείς κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον΄ και είναι θλιβερή η ζωή , που μοιάζει σαν ακατοίκητο σπίτι ". Γ . ΣΕΦΕΡΗΣ .
ΜΑΚΕΔΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Στην αρχαία ελληνική παραδίδονται τρεις τύποι αυτής : Μακεδών , Μακεδνός και Μακέδος . Η λέξη απαντά ήδη στον Όμηρο και τον Ηρόδοτο . Προέρχεται από το μάκι-κεδών , δηλαδή από το μάκος / μήκος ( μακρός ) + κεδών - από το χθων , " χώρα , γη " ( χθόνιος ) . Επομένως , η λέξη " Μακεδονία " ( παράγωγο του Μακεδών ) δηλώνει την περιοχή που βρίσκεται μακριά , ψηλά , βόρεια και " Μακεδόνας " είναι ο κάτοικος της περιοχής αυτής . Γ . Μπαμπινιώτης .