Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2

Αθλητισμός ( 1 ) : είναι η επίπονη και μακροχρόνια εξάσκηση του σώματος , που στοχεύει στη δημιουργία γερού κορμιού και στην καλλιέργεια ηθικών και πνευματικών χαρισμάτων , που ολοκληρώνουν το άτομο .
Αθλητισμός ( 2 ) : είναι η καταβολή προσπάθειας από τον άνθρωπο , που σκοπό έχει την εξάσκηση του σώματος και την απόκτηση ή τελειοποίηση ικανοτήτων , για την πραγματοποίηση επιδόσεων ( ρεκόρ ) , που στηρίζεται στην ευγενική άμιλλα με τους άλλους , ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί από την ψυχοπνευματική του υγεία .
Ο αθλητισμός στο χρόνο ( ιστορική ανασκόπηση )
Την ιδέα του αθλητισμού και τη σημασία του για τον άνθρωπο εκτίμησαν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες, γι΄ αυτό και ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους αφιέρωσαν στα γυμναστήρια και στους αθλητικούς αγώνες . Πίστεψαν πως η σωματική υγεία είναι η βάση της ψυχικής και συντελεστής του " καλού και αγαθού " πολίτη .
Η ιδιαιτερότητα της σημασίας του αθλητισμού για τον σημερινό άνθρωπο και τη ζωή του .
Ξεχωριστή σημασία αποκτάει ο αθλητισμός σήμερα όπου η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου έχει κυριευθεί από το άγχος και την μονοτονία , τις νευρώσεις και τη μοναξιά . Για τον σημερινό πλαδαρό και της καθιστικής ζωής άνθρωπο , ο αθλητισμός είναι μια πολύ ωφέλιμη διέξοδο μέσω της σωστής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και της προαγωγής της σωματικής άρα και της πνευματικής και ψυχικής του υγείας .
Ιδιαίτερα για τον " αστικό " άνθρωπο , τον άνθρωπο της σημερινής τερατόμορφης πόλης με το άφθονο καυσαέριο , το ελάχιστο πράσινο και τις άθλιες γενικά συνθήκες ζωής , ο αθλητισμός είναι μια λυτρωτική πράξη . Γι΄ αυτό και ολόκληροι λαοί αντιλαμβανόμενοι την τεράστια σημασία του τον κατέστησαν καθημερινό τρόπο ζωής .
Η προσφορά του αθλητισμού από άποψη οργανική .
Δημιουργεί εύρωστα και γερά σώματα .
Συντηρεί την υγεία αφού με την γυμναστική η κυκλοφορία του αίματος γίνεται καλύτερα , αποβάλλονται απ ΄ τον οργανισμό οι τοξίνες και ο εγκέφαλος λειτουργεί αποδοτικότερα , αφού αιματώνεται σωστά και παίρνει περισσότερο οξυγόνο . Το νευρικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα , και το άτομο αισθάνεται ευφορία , ψυχική δύναμη , ζωντάνια , κέφι για ζωή . Απαλλάσσει απ΄ την ανία και διάφορες νευρωτικές καταστάσεις . Γενικά το σώμα αναζωογονείται . Προσφέρει ομορφιά και χάρη στο ανθρώπινο σώμα .
Προσφορά του αθλητισμού σε πνευματικό επίπεδο .
Καλλιεργεί στο άτομο αξίες όπως : βούληση , αντοχή , υπομονή , επιμονή , αγωνιστικότητα , εργατικότητα , σιγουριά , δύναμη , κοινωνικότητα .
Αθλητισμός και αρετές .
Μέσα στο στίβο , το άτομο είτε αθλείται είτε συναγωνίζεται , νοιώθει τη χαρά και την ανακάλυψη πρωτόγνωρων συναισθηματικών χώρων . Νοιώθει την ικανοποίηση της υπέρβασης κάποιων ορίων , τη χαρά της νίκης αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της ήττας . Βρίσκεται πλάι - πλάι με άλλους συνανθρώπους του με κοινές επιδιώξεις ατομικά ή συλλογικά . Του δίνεται η ευκαιρία να καλλιεργήσει τη συλλογικότητα , να δει διαφορετικά και να αντιμετωπίσει πολλά πράγματα ακόμη και την ίδια τη ζωή . Το κυριότερο γνώρισμα που καλλιεργείται μέσα στον αθλητισμό είναι η άμιλλα . Ο ευγενικός και με σωστά μέσα επιδιωκόμενος συναγωνισμός έχει νόημα για μια κοινωνία και ιδιαίτερα σήμερα που αντικειμενικά το άτομο ωθείται σε αδράνεια και παθητικοποίηση , σε υπερκαταναλωτισμό σε ότι αφορά το υλικό μέρος και στον ατομισμό σε ότι αφορά τον εσωτερικό του κόσμο . Ο αθλητισμός αποτελεί την εναλλακτική λύση διότι ωθεί το άτομο στη δράση , το αποπαθητικοποιεί , το εξοικειώνει στην ιδέα ότι πρέπει να δρα σε όλους τους τομείς της ζωής να αυτενεργεί και να ανακαλύπτει τον εαυτό του αλλά και τους άλλους συνανθρώπους του . Αποτελεί λοιπόν πολιτιστικό στοιχείο βαρύνουσας σημασίας ο ίδιος , παρόρμηση για ζωή , τρόπος ζωής . Γι΄ αυτό και δεν άργησε να " διεθνοποιηθεί " διότι οι άνθρωποι ανακάλυψαν μέσα σε αυτόν την ίδια τη φύση τους . Τον ανήγαγαν, λοιπόν , σε παγκόσμιο σύμβολο και συνέδεσαν με αυτόν τον πόθο κάθε ανθρώπου , κάθε κοινωνίας : την κατάργηση της βίας , την ειρήνη !
Ανασταλτικοί παράγοντες του γνήσιου αθλητικού και φίλαθλου πνεύματος .
Σήμερα ο αθλητισμός δεν εκφράζει το αθλητικό ιδεώδες " καλός κάγαθός " , δε δίνει στους νέους σωστά πρότυπα , γιατί όλα " πουλιούνται και αγοράζονται " ΄ έτσι διαφθείρει συνειδήσεις και οδηγεί τους νέους στην ηθική αποχαλίνωση και το σύγχρονο καταναλωτισμό . Αυτή η εμπορευματοποίηση αγγίζει πολλές από τις πλευρές του και ανάγει τον αθλητισμό σε άλλο πεδίο ενδιαφερόντων . Εμπορευματοποίηση σημαίνει πως ο αθλητισμός γίνεται , με την οικονομική της έννοια , ανταλλάξιμη αξία . Η ανταλλάξιμη αξία είναι σύμφυτη με την έννοια του υλικού συμφέροντος .
Συγκεκριμένα : α. Επικρατεί ο επαγγελματισμός , ο οποίος προσβάλλει το ολυμπιακό ιδεώδες με τις αγοραπωλησίες αθλητών με τεράστια ποσά . β. Γίνεται εμπορευματοποίση του αθλητισμού, εξαγοράζει συνειδήσεις . διαφημίζει διάφορα προϊόντα , που αλλοτριώνουν την αθλητική ιδέα . γ. Επικρατεί αθέμιτος ανταγωνισμός για πρωταθλητισμό , με εξαγορές αθλητών ή αγοραπωλησίες συλλόγων , που εξευτελίζουν το Ολυμπιακό πνεύμα . δ. Γίνεται πολιτική εκμετάλλευση . Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τον " αθλητισμό " για πολιτικά συμφέροντα ( πράξη , που είναι κατακριτέα ) , ενώ χρησιμοποιείται από απολυταρχικά καθεστώτα για αποπροσανατολισμό του λαού από τα πραγματικά του προβλήματα , πράγμα που νοθεύει την έννοια της Ολυμπιακής ιδέας . ε. Οι αθλητές για να πετύχουν " ρεκόρ " , εφαρμόζουν το " ντοπάρισμα" , κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών που διεγείρουν τον οργανισμό και εξαφανίζουν την άμιλλα και το συναγωνισμό , πράγμα που καταρρακώνει την έννοια της αξιοπρέπειας του αθλητή μα και του φιλάθλου . στ. Ο αθλητικός τύπος συχνά καλλιεργεί το φανατισμό , τη βία , που οδηγούν στην αιματοχυσία και το έγκλημα . Κατασκευάζει αθλητές - είδωλα - βεντέτες , που γίνονται οι ζωντανοί ήρωες των νέων . Αυτό δημιουργεί οπαδούς χούλιγκανς που συχνά προκαλούν επεισόδια .
Τρόποι λύσεις του προβλήματος .
α. Για να ξαναβρεί ο αθλητισμός την πραγματική του αξία , πρέπει ο ίδιος ο άνθρωπος να αναγνωρίσει την αξία του και να αντιδρά με κάθε τρόπο , όταν βλέπει ότι οι ιδέες του εξαγοράζονται ή ποδοπατιούνται από άλλους . β. Ίδρυση περισσότερων αθλητικών κέντρων , για να έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν άνθρωποι κάθε ηλικίας , που έχουν σωματικές δυνατότητες και κλίσεις προς τον αθλητισμό . γ. Η σωματική καλλιέργεια να είναι αρμονική με την πνευματική καλλιέργεια , γιατί τότε μόνο έχει πραγματική δύναμη που αποβλέπει στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας . δ. Κοινή προσπάθεια από αθλητές και κράτος , ώστε να πάψει ο επαγγελματισμός στα πλαίσια του αθλητισμού . Συνειδητοποίηση απ΄ τη μεριά του αθλητή , ότι με το έργο του εκτελεί λειτούργημα και όχι επάγγελμα . ε. Μύηση των αθλητών στην έννοια της Ολυμπιακής Ιδέας , που στοχεύει στη σωματική και πνευματική ολοκλήρωση του ανθρώπου , στη συναδέλφωση και στην ειρηνική συνεργασία των λαών . στ. Καλό θα ήταν οι Ολυμπιακοί αγώνες να γίνονται στην Ελλάδα , που είναι ο τόπος της γέννησης τους , για να πάψει ο αθλητισμός να μποϋκοτάρεται από πολιτικές σκοπιμότητες και να εξευτελίζεται από οικονομικούς λόγους . ζ. Πλατειά ενημέρωση , ότι ο αθλητισμός κάνει καλό σε όλες τις ηλικίες και είναι αναγκαίος , ιδίως σήμερα , που η ζωή των περισσότερων είναι " καθιστική " , για την αναζωογόνηση του σώματος και του μυαλού , για την απαλλαγή από το άγχος και τα ...περιττά κιλά . 1. Η πολιτεία , το σχολείο , η οικογένεια , οι κοινωνικοί και αθλητικοί φορείς να κάνουν προσπάθεια , με σκοπό να λείψει η πολιτική από τον αθλητισμό . 2. Προσπάθεια από το κράτος για εξυγίανση του αθλητισμού ( αποδέσμευση από οικονομικά συμφέροντα , αγοραπωλησίες αθλητών , από κερδοσκοπικές διαφημίσεις και συναλλαγές ) .