Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΘΕΜΑ
Ο αθλητισμός , στην πρώτη του μορφή , σκοπό είχε την επικοινωνία ανάμεσα στα άτομα και τα κράτη , τον παραμερισμό των επιμέρους διαφορών τους και τη δημιουργία κοινής συνείδησης . Πιστεύετε πως σήμερα εκπληρώνει αυτούς τους σκοπούς ; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συντελέσει στην ανάπτυξη φιλικών δεσμών στους λαούς και στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης;
Α΄ σκέλος
Δεδομένο: " Ο αθλητισμός........συνείδησης " .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Καταβολή προσπάθειας που σκοπό έχει τη γύμναση και τη σωματική άσκηση , ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί και την ψυχοπνευματική υπόσταση του ατόμου.
Πρώτη μορφή :
Ολυμπιακή ιδέα: α. Επικοινωνία ανάμεσα στις πόλεις - κράτη , γνωριμία της κουλτούρας και του πολιτισμιακού υποβάθρου τους . β. Παραμερισμός διαφορών , ανάπτυξη εθνικής , κοινής συνείδησης , κήρυξη εκεχειρίας - ανακωχής κατά τη διάρκεια των αγώνων (Αθλητής = πρότυπο - ημίθεος )
Β ΄ σκέλος
Ζητούμενο : " Πιστεύετε ότι σήμερα εκπληρώνει αυτούς τους σκοπούς ; "
Όχι ( επειδή ) α. Επαγγελματισμός : Εμπορευματοποίηση αθλητισμού , χάθηκε η άμιλλα , έγινε ανταγωνισμός συμφερόντων ( ανταγωνισμός για τα πρωτεία ) ,εξαγοράζει τις συνειδήσεις . Αντί να φέρνει κοντά τους λαούς σκορπίζει το αίμα και τη βία (χουλιγκανισμός ). Ο αθλητής πρότυπο - αφίσα αντικείμενο αγοροπωλησίας συλλόγων , εξυπηρέτησης συμφερόντων. β. Δωροδοκίες αθλητών , ομάδων , διαιτητών , κατασκευασμένα αποτελέσματα . γ. Ντοπάρισμα αθλητών , αθλητής - τέρας , χρήση αναβολικών ουσιών που διεγείρουν τον οργανισμό και εξαφανίζουν την άμιλλα . δ. Αθλητικός τύπος : Επιχειρησιακά τραστ ( = οικονομικός οργανισμός που τον αποτελούν διάφορες εταιρείες για να ελέγχουν την αγορά σε ό,τι έχει σχέση με το προϊόν που παράγουν ) , καλλιεργεί μέσω της χυδαιολογίας το φανατισμό , τη βία . Κατασκευάζει αθλητές - βεντέτες , ινδάλματα λαϊκής κατανάλωσης . Ανοίγει καθημερινά πόλεμο δηλώσεων και γίνεται πεδίο ανταλλαγής βωμολοχιών καταρρακώνοντας την έννοια της αξιοπρέπειας του αθλητή μα και του φιλάθλου - αναγνώστη . Κατασκευάζει οπαδούς , χούλιγκανς . Άρα , ο αθλητισμός σήμερα αντί να δίνει σωστά πρότυπα στους νέους τους οδηγεί στην ηθική αποχαλίνωση εκτροχιάζοντας τη συνείδησή τους . Εκμεταλλεύεται την ανάγκη ταύτισης τους με κοινά αποδεκτά πρόσωπα που τους τα " κατασκευάζει " μέσω του τύπου . Αντί να αμβλύνει τις διαφορές ανάμεσα στους λαούς , τις οξύνει . ( Heysel )
Γ ΄ σκέλος
Αποδεικτικό : " Κάτω από ποιες προϋποθέσεις....ειρήνης "
Προϋποθέσεις :
α. Εξυγίανση αθλητισμού ( αποδέσμευση από συμφέροντα , υλικές εξαρτήσεις , όχι αντικείμενο συναλλαγών και κερδοσκοπίας ) . β. Συνειδητοποίηση αθλητών , υπευθυνοποίησή τους . Όχι στυγνοί επαγγελματίες , ανεγκέφαλοι , ρηχοί , δίχως ενδιαφέροντα και κουλτούρα . Να γίνουν πρότυπα για τους νέους και να κατανοήσουν την ευθύνη του ρόλου τους . γ. Δημιουργία σταδίων , αθλητικών κέντρων ώστε να γίνουν πόλος έλξης των νέων δίνοντας τους την αναγκαία διέξοδο , εκτόνωση του δυναμικού της ηλικίας τους . Το στάδιο να υποκαταστήσει τη συμμορία , τα ναρκωτικά , τα " κέντρα " διασκέδασης .
Ανάπτυξη φιλικών δεσμών ανάμεσα σε άτομα - λαούς :
α. Η άμιλλα μπορεί να παραμερίσει τα όποια συμφέροντα . β. Οι αθλητές - συναγωνιστές με τη στάση τους μπορούν να περάσουν μηνύματα στον κόσμο συναδέλφωσης , αγάπης . γ. Μπορούν να μάθουν στο νέο πως αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια , ο αγώνας κι όχι μόνο η νίκη . Θα μάθει , μέσω των αθλητών ο νέος να συμφιλιώνεται με την ήττα και να τη μετατρέπει σε αυριανή νίκη , προσπαθώντας . δ. Ο αθλητισμός μπορεί να σπάσει τα στεγανά των σημερινών ανθρώπων , να τους δημιουργήσει προσβάσεις επικοινωνίας γκρεμίζοντας τα τείχη που έχει υψώσει ο τρόπος ζωής στη μεγαλούπολη ( στην αρχαία εποχή γκρέμιζαν τα τείχη της πόλης στην επιστροφή του ολυμπιονίκη από το στάδιο της νίκης ) .
Επίτευξη ειρήνης :
- Ο αθλητισμός μπορεί να πετύχει εκεί όπου αποτυγχάνουν οι διπλωμάτες , στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων . Μπορεί να ενώσει τους λαούς . Ο αθλητής να γίνει λαμπαδηφόρος της ειρήνης . Να περάσει τα δικά του μηνύματα στον κόσμο . - Μέσω του αθλητισμού έρχονται σε επαφή οι λαοί , με τη διαφορετική κουλτούρα .